اگر روی این مقاله کلیک کردهاید میتوان حدس زد که یا یک طراح لباس هستید و یا اینکه اول راه هستید ومیخواهید در مورد طراحی کالکشن اطلاعات بیشتری بهدست بیاورید. اگر رویای شما این است که به عنوان یک طراح لباس حرفه ای شناخته شوید و در این صنعت بزرگ مطرح شوید، نیاز دارید تا با یادگیری اصولی، یک کالکشن لباس موفق طراحی کنید. یک کالکشن بندی منسجم که بتواند درآمد یک طراح لباس یا مجموعه را تضمین کند.
در این مقاله از مجله تهرانمدا قرار است درباره موضوعات زیر بخوانید:
- کالکشن لباس چیست؟
- انواع کالکشن لباس
- تفاوت خط لباس و کالکشن لباس
- یک برند لباس چند کالکشن دارد؟
- طراحی و تولید یک کالکشن چقدر طول میکشد؟
- کالکشن سازی در طراحی لباس
- عناصر مهم در طراحی یک کالکشن لباس
- مراحل طراحی و توسعه یک کالکشن کاربردی
- انواع کانسپت در طراحی لباس
ابتدا بیایید ببینیم:
کالکشن لباس چیست؟
یک کالکشن لباس شامل مجموعهای از لباس و لوازم جانبی "Accessories" است که مشتریان میتوانند از اجزای آن باهم استفاده کنند. کالکشن شما ممکن است شامل محصولات پایه مثل تیشرت، تاپ و شلوار و مانتو باشد یا تنها شامل یک گروه محصول باشد، مانند شال و روسری که در طرحها و مدلهای مختلف ارائه میشود.
در ادامه لازم است تفاوت مفاهیم "خط لباس" و "کالکشن لباس" را هم با هم بررسی کنیم.
یک خط لباس یا فشن شامل چندین کالکشن مجزا است که توسط یک برند با یک موضوع مشترک تولید شدهاند. در مقابل یک کالکشن طراحی لباس یا یک کالکشن لباس شامل مجموعهای از لباس و اکسسوری است که برای یک فصل مشخص طراحی میشود و شامل اجزایی است که با توجه به خطوط محصولات یک برند طراحی میشوند.
در هر خط لباس یا خط فشن، ممکن است دستهبندیهای دیگری نیز بر اساس سبک زندگی یا سطح قیمت نیز در نظرگرفتهشود. شاید در ابتدا کمی گیجکننده به نظر برسد اما نگران نباشید چون در ادامه این موضوع را با مثال برایتان بیشتر مشخص میکنیم.
برای مثال تصور کنید تهرانمدا یک برند لباس است که دارای سه خط فشن برای خانمها است. پوشاک زنانه لاکژری، پوشاک زنانه Ready-to-wear و پوشاک زنانه ورزشی یا اسپرت. برای هرکدام از این سه خط، کالکشنهای مجزایی برای هر فصل طراحی و ارائه میشوند.
انواع کالکشن لباس
در صنعت مد به طور کلی دو کالکشن اصلی فصلی در طول سال ارائه میشود: کالکشن بهار- تابستان و کالکشن پاییز- زمستان. به جز این کالکشنهای لباس، بعضی از برندهای پوشاک کالکشنهای بین فصلی نیز ارائه میدهند که شامل کالکشن های پیش از بهار یا ریزرت یا کروز، پیش از پاییز و یا کالکشن هایی می شود که به مناسبتی خاص و به صورت یک کالکشن کپسولی ارائه میشوند.
یک برند لباس چند کالکشن دارد؟
یک برند فشن، ممکن است انواع کالکشن لباس را داشته باشد. یک برند پوشاک یا یک مزون لباس ممکن است تصمیم بگیرد در سال دو کالکشن فصلی ارایه دهد. کالکشن بهار-تابستان و کالکشن پاییز-زمستان. این موضوع به شما این امکان را میدهد که بدون هزینههای نسبتا زیاد، پاسخ نیازهای مشتریان خود را نیز بدهید. اگر تازه برند یا مزون خود را تاسیس کردهاید این راه میتواند برای شما مناسب باشد اما ممکن است یک برند پوشاک با توجه به تواناییها و امکاناتی که در اختیار دارد، تصمیم بگیرد کالکشنهای بیشتری در طول سال طراحی و تولید کند. مثلا یک کالکشن پاییزی، یک کالکشن زمستانه، یک کالکشن بهاره، یک کالکشن تابستانه و کالکشنهای کپسولی دیگری که بین این کالشکن ها ارائه میدهد.
حالا که این تفاوتها را با هم بررسی کردیم، بیایید نگاهی دقیقتر به اجزای کالکشن بندی داشته باشیم.
کالکشنهای فصلی شامل تعدادی مدل هستند که قابلیت ست شدن با هم را دارند. برای مثال موقع کالکشن بندی باید این موضوع در نظر گرفته شود که یک مدل شلوار با یک یا چند مدل بلوز یا تاپ و اجزای دیگر قابلیت ست شدن داشته باشد. موضوع دیگر اینکه یک کالکشن لباس باید با توجه به فصل مورد نظر طراحی شود و لباسها و اکسسوریهایی داشته باشد که مناسب آن فصل باشند.
طراحی و تولید یک کالکشن لباس چقدر طول میکشد؟
از ابتدا تا انتهای کالکشن سازی لباس ممکن است تا ۱۸ ماه طول بکشد. این مدت زمان به عواملی مثل تامین کنندهها، تامین مواد اولیه، توان تولید و ... بستگی دارد. همچنین در این بین، بدست آوردن اطلاعات درباره ترندهای جدید در فصول آینده از پیش از شروع طراحی بسیار مهم است. پس شما باید قبل از شروع طراحی درباره ترندهای فصل آینده تحقیق کنید. همچنین برنامه ریزی و زمانبندی دقیق در پیش بردن این روند نقشی کلیدی دارد. بسیاری از مجموعه های پوشاک، شخصی به عنوان مدیر پروژه در مجموعه خود دارند که مسئولیت این کار را بر عهده دارد تا این اطمینان حاصل شود که محصولات در زمان تعیین شده و به موقع به فروشگاهها میرسند.
کالکشن سازی در طراحی لباس
شما میتوانید بسته به بودجه، دستهبندی محصولات و مخاطب خود یک کالکشن بزرگ یا کوچک طراحی کنید. کالکشنهای کوچک که به آنها کالکشن کپسولی "Capsule Collection" هم گفته میشود میتوانند بین ۱۰ الی ۱۲ مدل داشته باشند. کالکشن های متوسط چیزی بین ۲۰ الی ۳۵ مدل و کالکشن های بزرگ میتوانند تا بیشتر از ۶۰ مدل لباس و اکسسوری داشتهباشند.
نکتهای که در هنگام طراحی و کالکشن بندی باید در نظر داشته باشید، کاربردی بودن، مد روز بودن و منسجم بودن کل کالکشن است. یعنی باید در نظر داشته باشید که مجموعه شما هم شامل لباسهای پایه و کاربردی باشد و هم شامل محصولات ترندی و تمام این محصولات با هم و در کنار هم دارای یکپارچگی و انسجام باشند.
عناصر مهم در کالکشن سازی لباس
طراحی یک کالکشن جدید شامل چند عنصر اصلی است:
پالت رنگی
کاربردی بودن و عملکرد طرح ها
طراحی فنی یا تکنیکی
در ادامهاین مقاله هرکدام از این عناصر را برایتان توضیح میدهیم.
پالت رنگی در کالکشن سازی لباس در صنعت
پالت رنگی در طراحی یک کالکشن اهمیت زیادی دارد.
پالت رنگی کالکشن شما میتواند شامل چند رنگ اصلی و چند رنگ تکمیل کننده یا جانبی باشد. موضوع مهم این است که این رنگها با هم هماهنگی داشته باشند. بعضی از طراحان لباس برای انتخاب پالت رنگی خود از مودبردی که درست کردهاند الهام میگیرند و بعضی از خدمات شرکتهای پیش بینی مد و رنگهای ترند استفاده میکنند. پیشنهاد ما این است که ترکیبی از این دو را در نظر داشته باشید یعنی در انتخاب پالت رنگی هم به رنگهای ترند توجه کنید و هم رنگهایی که در مودبرد خود دارید. میتوانید از کدهای شرکت پنتون برای دقیق تر بودن استفاده کنید. همچنین میتوانید از وبسایت این شرکت برای بررسی رنگهای ترند سال جدید استفاده کنید.
طراحی لباس و عنصر عملکرد در کالکشن سازی صنعتی
رضایت مشتری وقتی لباس شما را در فروشگاه یا مزون میپوشد اهمیت زیادی دارد. در طراحی محصولات کالکشن خود در کنار موضوعاتی مثل خلاقیت و زیبایی باید کارایی، برش ها و جزییاتی که در لباس استفاده میشود را در نظر بگیرید. این جزییات میتواند هرچیزی باشد. از جیبی که داخل یک لباس تعبیه میکنید تا برشی مورب که به کار بردن آن روی یک بلوز زنانه باعث میشود از طریق ایجاد خطوط بصری مناسب، اندام مشتری خوش فرم تر به نظر برسد. حتی اگر مجموعهای نوپا هستید از ابتدای کار نیاز مشتری هدف خود را در نظر بگیرید. موقع طراحی لباس و کالکشن بندی این سوال را دائما از خود بپرسید: مشتری من از لباسهای خود چه انتظاری دارد؟
طراحی فنی و Tech Pack در طراحی لباس
پشت دنیای فشن و پوشاک، مثل هر صنعت دیگری جزییات پیچیدهای وجود دارد. طراحی یک کالکشن کاربردی و موفق فقط شامل اسکچ و مودبرد نمیشود. نیازمند تحقیقات گسترده، شناخت ترندها، پیدا کردن نیاز مشتری و انتقال درست تصویر برند است و پروسه کالکشن سازی لباس چه یک کالکشن لباس مجلسی زنانه باشد و چه یک کالکشن لباسهای روزمره، سختیهای خود را دارد. یکی از مهمترین قسمتهای پیش بردن یک کالکشن لباس حرفهای، شناسنامه طراحی لباس و طرح های فنی کالکشن شماست. اگرچه ممکن است بسیاری از طراحان لباس از اهمیت این موضوع بیخبر باشند اما شما به عنوان طراح لباس حرفهای باید بدانید که طراحی فرم شناسنامه لباس و کشیدن طرح تکنیکی لباسها برای تولید ضروری است.
فرم شناسنامه لباس یا Tech Pack مثل یک راهنمای کامل برای طرح شما عمل میکند. در این فرم شما طرح لباس را در زاویههای مختلف به صورت تخت طراحی میکنید. موقع کشیدن طرح فنی لباس در نظر بگیرید که انگار لباس را به یک رخت آویز آویزان کردید یا روی زمین پهن کردید. در این فرم محل دقیق قرارگیری تمام جزییات روی لباس از جمله درزها، جیب، زیپ، دکمه و تزئینات مشخص میشود. تولید لباس بدون وجود طرح فنی و شناسنامه مثل یک پازل هزارتکه بدون راهنما خواهد بود.
الگوساز موقع کشیدن الگوی طرح شما نمیتواند کاملا متوجه ساختار مورد نظر شما شود و ممکن است با توضیحات شما نیز درنهایت به منظور مورد نظرتان نرسد. شاید شما به عنوان یک طراح در یک کارخانه بزرگ پوشاککار کنید، در این صورت امکان اینکه بتوانید با الگوساز در ارتباط باشید به احتمال زیاد وجود ندارد! تصور کنید که نیاز باشد درباره تک تک لباسهای کالکشن به صورت حضوری با بخش تولید صحبت کنید. میتوانید حدس بزنید که احتمالا این پروسه چقدر زمانبر و پر خطا خواهد شد!
تک پک یا فرم شماسنامه شامل جزئیات دیگری نیز هست که در ادامه درباره آن بیشتر خواهید خواند.
مراحل طراحی و توسعه یک کالکشن کاربردی
مرحله اول: انواع کانسپت در طراحی لباس
نقطه شروع برای طراحی یک کالکشن موفق همینجاست. در این این مرحله باید تحقیقات گستردهای در زمینه ترندهای جدید، تصمیم خرید مشتری و محصولات پرفروش فصول قبلی انجام دهید. انتخاب اولیه پالت رنگی و مدلهای احتمالی در کالکشن شما در این مرحله صورت میگیرد و در این مرحله مود یا فضای کلی کالکشن شما شکل میگیرد.
تصاویر الهام بخش و نمونه پارچههای مورد نظر برای فصل جدید را در این مرحله جمعآوری کنید. این نمونهها میتواند از منابع مختلفی تهیه شود، ازجمله: یک بوتیک خاص، محصولات پرفروش رقبا، نمونه پارچههای جدید که تامین کنندههای پارچه به شما ارائه میکنند. تصاویر الهامبخش را میتوانید از اینترنت و وبسایتهای مختلف جمعآوری کنید. نتایج حاصل از تحقیق درباره ترندها را نیز فراموش نکنید. زمانی که تمام موارد را جمعآوری کردید، آنها را روی یک برد فیزیکی یا دیجیتال سازماندهی کنید. تک تک مدلهای کالکشن شما باید با توجه به این برد طراحی شوند.
مرحله دوم: طراحی اولیه یا اسکچ
دو نوع طراحی اولیه وجود دارد: طراحی سریع دستی و طراحی تکنیکی تخت یا Flat Sketch که با منظور انتقال ایدههای اولیه انجام میشوند. در هر دوروه میبایست طرح مورد نظر در سه زاویه پشت، جلو و بغل طراحی شود.
مرحله سوم: کاملکردن فرم شناسنامه طرح یا Tech Pack
بعد از به نتیجه رسیدن و تصمیم گیری درباره طرحهایی که میخواهند در کالکشن لباس جدید باشند، نوبت به طراحی و کامل کردن فرم شناسنامه هرکدام از طرحها میرسد.
همانطور که پیش از این گفته شد، شناسنامه محصول مانند یک نقشه راهنمای کامل عمل میکند و شامل جزئیات دقیق طرح یا محصول میشود. بسته به اجزای مجموعهای که در آن فعالیت دارید یا کسب و کار خود، فرم شناسنامه میتواند شامل اجزای مختلف از جمله راهنمای دوخت، سایزبندی، فرم نمونه گیری، اصلاحات و لوازم جانبی محصول باشد.
فرم استاندارد شناسنامه محصول در صنعت پوشاک و مجموعههای بزرگ معمولا در نرمافزار ادوبی ایلستریتور طراحی و تکمیل میشود. این نرمافزار به عنوان یکی از نرمافزارهای کاربردی در این زمینه شناخته میشود. اگرچه با پیشرفت تکنولوژی، طراحی سهبعدی لباس در نرمافزارهایی مثل CLO3D هم استفاده میشوند. در کل این قانون کلی را در نظر داشته باشید که هرچه شناسنامه محصول شما دقیقتر باشد، تولید محصولات با خطا، اصلاحات و هزینه کمتری انجام خواهد شد.
مرحله چهارم: نمونهگیری طرح های لباس
بعد از اینکه برای تمام طرحهای کالکشن لباس، فرم شناسنامه طراحی و تکمیل شد، نوبت به ارسال طرحها برای نمونهگیری میشود. در این مرحله یک نمونه اولیه در صورت لزوم با پارچه مشخص شده برای محصول، دوخته میشود. ممکن ایت با توجه به تعداد سایزهایی که برای یک محصول در نظر گرفتهشدهاست نیاز باشد تا از یک محصول دو نمونه در دوسایز متفاوت دوخته شود تا در صورت وجود مشکل در سایزبندی، اصلاحات لازم انجام شود. فرآیند کلی نمونهگیری به این صورت استکه کارخانه یا بخش تولید یک یا چند نمونه از محصول مورد نظر با توجه به جزئیات قید شده در شناسنامهمحصول الگوسازی کرده و میدوزد. این نمونه روی مانکن قرار گرفته و بررسی میشود. در صورت لزوم اصلاحات مورد نیاز در فرم شناسنامه قید شده و مجددا برای نمونهگیری به قسمت نمونهدوزی میرود. نمونه دوم دوخته شده و مجددا برای بررسی ارسال میشود. در صورت لزوم ممکن است نیاز باشد نمونه سوم هم دوخته شود تا زمانی که طرح برای تولید انبوه تایید شود.
بعد از این مرحله محصولات وارد مرحله تولید میشوند. کار شما به عنوان طراح در این مرحله تمام میشود و باید منتظر بیرون آمدن نتیجه کار خود از بخش تولید باشید.
به شما تبریک میگوییم! هم به این دلیل که تا آخر این مقاله با ما همراه بودید و هم به این خاطر که میدانیم دیدن نتیجه زحماتتان به عنوان یک طراح لباس چقدر میتواند لذت بخش و شایسته تبریکباشد.