هفته مد پاریس، دوبار در سال برگزار میشود؛
صدها نفر از ادیتورها (سردبیران) مد، دستياران استایلیستها، مدلها و عموم مردم به پایتخت فرانسه میآیند تا درباره آنچه سال دیگر در استایلهایشان استفاده میکنند و میپوشند تصمیم بگیرند.
پاریس، به عنوان یکی از ۴ قطب اصلی مد این افتخار را دارد که میزبانی فینال هر فستیوال مد دوسالانهای که برگزار می شود را داشتهباشد.
هفته مد پاریس مانند نیویورک، لندن و میلان، نقطه اوج هفتهها و هفتهها کار برای طراحان نمایشگاه و نقطه آغاز کار برای همه ویراستاران و روزنامه نگارانی است که درباره آن خواهند نوشت.
هفته مد پاریس به فرانسوی:“Semaine des Createurs du Mode” است و مطابق با نام پر ادعایش، درحال حاضر در “Carrousel du Louvre” برگزار می شود؛ به طور معمول، حدود ۱۰۰ نمایش و شو ران-وی برگزار میشود که از خانه مد های برتر و شناخته شده مد تا نام های تازهوارد و کمتر شناخته شده را دربر میگیرد.
خانههای مد بزرگ مانند “Chanel “، “Christian Dior”، “Givenchy” مجموعههای خود را در مکانهای نمادین پاریس که اصطلاحا “پاریسین” نامیده میشوند مانند: “Grand Palais” یا “Espace Eiffel” به نمایش میگذارند، این درحالیست که برندهای کوچکتر مکانهای کمتر شناخته شده و اصطلاحا با سطح کلاس پایین تر، اما اغلب جالب وزنده تر مانند کلوپهای شبانه و انبارها را برای نمایش کالکشنهای خود استفاده میکنند؛ هدف هفته مد پاریس این است تا ترندهای بروز در هر فصل را به مخاطبین و صنعت مد عرضه کند.
هفته مد پاریس به سه طبقه تقسیم می شود: مد مردانه، اوت کوتور و پرت-آ-پورتر (Prêt-à-Porter)
ما در این مقاله قصد داریم همه چیز را در مورد این رویداد مهم در دنیای مد را به شما بگوییم، اما بهتر است ابتدا ببینیم همه چیز چگونه و از کجا شروع شد.
در اوایل دهه ۱۸۵۰ بود که خیاطی به نام “چارلز فردریک ورث” برای اولین بار ایده بدیع ارائه مجموعههای جدید را برتن مدل های زنده را اجرا کرد؛ ورث با ایجاد انجمن تجاری:
“Chambre Syndicale de la Confection et de la Couture pour Dames et Fillettes”
در زمینهسازی برای پیشرفت صنعت مد فرانسه نقش اساسی داشت، در همین زمان بود که استفاده از اصطلاح "اوت کوتور" در این صنعت رایج شد، اما فقط توسط کسانی که واقعا شایسته آن بودند!!
پدر مد اوت کوتور، چارلز فردریک ورث، با اینکه در پاریس به شهرت رسید اما در واقع انگلیسی بود؛ او پس از نقل مکان به پاریس در سال ۱۸۴۶ پیشگام ارائه کالکشنهای خود برتن زنان شد و برهمین اساس در سال ۱۸۵۸ شغل مدل را ایجاد کرد.
رویدادهای مد که گاها بر اساس قرارداد در خانههای خصوصی و آتلیههای طراحان برگزار میشد تا قرن بیستم ادامه یافت و باعث شد تا فرانسه به عنوان پایتخت جهانی مد سلطنت کند؛ با گذشت زمان، این مهمانیهای شیک بزرگتر و پیچیدهتر شده و به نمایشهای مد کامل تبدیل شدند، به مثابه آنچه امروز میبینیم، البته، با طراحی صحنه، موسیقی و حضور پاپاراتزی ها!!
در طول جنگ جهانی دوم، زمانی که طراحان آمریکایی قادر به سفر به پاریس نبودند، اولین هفته مد در نیویورک در سال ۱۹۴۳ برگزار شد؛
تأثیر فراگیر نیویورک بر مد “Chambre Syndicale de la Haute Couture”را نگران کرده بود، این کمپانی برای نمایشگاههای مد پاریس قوانین رسمی در سال ۱۹۴۵، در پایان جنگ تعیین کرد.
در سال ۱۹۷۳ اولین هفته مد رسمی پاریس برگزار شد و “فدراسیون کوتور فرانسه” نیز شکل گرفت؛ این رویداد با یک "مبارزه" منحصر به فرد بین نیویورک و پاریس آغاز شد!
این مبارزه “نبرد ورسای” نام داشت و نوعی از مد نمایشی طنزآمیز بود برای جمع آوری پول جهت بازسازی کاخ.
در این نبرد، پنج طراح ناشناس آمریکایی در مقابل برندهایی چون "Yves Saint Laurent", "Dior", "Cardin", "Ungaro" and "Givenchy". قرار داد داشتند و علیرغم اینکه فرانسویها محبوبتر بودند، آمریکاییها بهعنوان برنده تصور میشدند!
هفته مد پاریس در واقع یک رویداد دوسالانه است؛ به این معنی که در ماه فوریه و دوباره در سپتامبر برگذار میشود؛ این دو تاریخ به منظور نمایش کالکشنهای فصلی است!
تاریخ دقیق این نمایشگاهها هر ساله توسط فدراسیون مد فرانسه انتخاب می شود.
جزئی از ماه فشن بودن...
پاریس ممکن است سرزمین مشهورترین هفتههای مد باشد، اما در واقع بخشی از یک نمایشگاه مد جهانی و یک ماهه است!
میلان در سال ۱۹۷۵ و لندن در سال ۱۹۸۴ به پاریس و نیویورک پیوستند و به "۴ قطب بزرگ" در عرصه مد تبدیل شدند؛ به عنوان پیشرو، نیویورک ماه مد را آغاز می کند، پس از آن در مادرید، لندن و سرانجام در پاریس این ماه شورانگیز به پایان می رسد.
جزئیات مربوط به سایر بخشها در عرصه مد در طی این ماه مشخص میشوند.
ایونتی برای افراد خاص...
در حالی که پیرامون شروع این رویداد شاهد اضطراب عمومی زیادی هستیم که اغلب شرکتکنندگان آن را تجربه میکنند، هفته مد پاریس فقط برای اعضای خصوصی این ایونت است؛ ردیف های جلو از مهم ترین طراحان، خریداران و (ادیتورها) ویراستاران تشکیل شده است، همچنین تعدادی از اینفلوئنسرهای مشهور نیز در این مراسم شرکت دارند.
بقیه مخاطبان و شرکتکنندگان نیز همگی از اعضای صنعت مد هستند.
با این حال، رویدادهای بسیاری از این طیف وجود دارد که عموم مردم می توانند به عنوان بخشی از فعالیتهای اوقات فراغت یا تفریحات هفتگی خود در آنها شرکت کنند.