استایل لولیتا
اگر خیلی با دنیای مد و استایل سر و کار نداشته باشید، احتمالا تاکنون این اسم به گوشتان نخورده است. شاید این اسم را جایی شنیده باشید و یا حتی در مطلبی چشمتان به آن خورده باشد اما چیز زیادی در مورد آن ندانید؛ لولیتا نوعی از استایل است که در دنیای مد امروز، بسیار نام آشنا نیز می باشد. در این مقاله از مجله اینترنتی تهرانمدا به این استایل و ویژگیهاییش میپردازیم.
ویژگیهای استایل لولیتا
اگر در ابتدای امر بخواهیم یک سری از ویژگی های منحصر به فرد آن را بیان کنیم، در وهله اول، فانتزی بودن آن خیلی به چشم می آید. بطور کلی فانتزی بودن این استایل، می تواند ویژگی خاصی باشد که بتوان این استایل را از سایر استایل ها متمایز نمود. مانند بسیاری دیگر از استایلها، لولیتا نیز صرفا به نوع پوشش بر نمی گردد و بسیاری از ویژگیهای ظاهری دیگری همچون نوع آرایش کردن، رنگ مو و حتی استفاده از برخی آیتمهای دیگر همچون جواهرات را نیز در بر میگیرد. در نگاه اول، استایل لولیتا، شما را به یاد شخصیت های کارتونی، بخصوص شخصیت های کارتون های دخترانه ژاپنی و حتی کمپانی والت دیزنی خواهد انداخت، هارمونی خاصی از کنار هم قرار گرفتن رنگ ها، پوششی بانمک، موهایی فانتزی، همه و همه شما را بیشتر به یاد عروسک ها میاندازد.
عروسک هایی دخترانه، با دامنی رنگی، کفشی پاشنه بلند، یک کلاه فانتزی بر سر و موهایی رنگ شده و بلند. اکثر دامنهایی که در این استایل مورد استفاده قرار می گیرد، دارای یک اسکلت درونی میباشند که باعث میشوند، دامن دارای یک شکل بخصوص، و در بیانی دقیق تر، دارای حجم باشد.
این نوع دامن ها را نیز بیشتر در کارتون های قدیمی غربی همچون سیندرلا دیده ایم، این دامن ها، از جمله لباس های رسمی زنان غرب در گذشته بوده اند که بیشتر برای مراسمات رسمی و مهم از آن ها استفاده می کردند. به همین دلیل است که که عمده تأثیر بر روی این استایل را بیشتر از زادگاهش، ژاپن، باید از جانب فرهنگ غرب دانست.
تاریخچه فرهنگی استایل لولیتا
اولین نکته در مورد تاریخچه این نوع از استایل، به اصالت ژاپنی آن برمیگردد. با اینکه بسیاری این طرح را یک طرح ژاپنی میدانند، اما واقعا، آیا این استایل، شباهتی با پوشش سنتی زنان ژاپنی و یا فرهنگ و سنت ژاپن دارد که بتوان آن را به این ناحیه نسبت داد؟
شاید بتوان لولیتا را از هم بر کنش دو فرهنگ ژاپنی و غربی، با تمایلی بیشتر به فرهنگ غرب، ولی از نظر جغرافیایی در ژاپن به شمار آورد. در میان کشورهای غربی نیز، بطور ویژه میتوان تاثیر فرهنگ پوششی مردمان آنگلاساکسون در کشور انگلستان را متذکر شد. اگر نگاهی نیز به پوشش قدیم مردم انگلستان بیندازید، نقش بسزای این تاثیر را بخصوص در نوع کلاه، دامن و ساق و حتی کفش پاشنه بلند، مشاهده خواهید کرد. از آنجایی که استعمار انگلستان در ژاپن نیز حضور داشته است و از این طریق مقداری از فرهنگ خود را در آن نقطه از جهان غالب نموده، منطقی بنظر میآید که لولیتا را بر هم کنش دو فرهنگ، انگلیسی و ژاپنی بر یکدیگر بدانیم. اگر از جانب استایل کلی، نوع پوشش و لباس مورد استفاده، بخواهیم به این سبک پوششی نگاهی بیندازیم، فرهنگ پوششی زنان انگلستان، و اگر از منظر احساسات بکار گرفته شده در این استایل، به آن بنگریم، فرهنگ ژاپنی خودنمایی خواهد کرد.
مسیر بوجود آمدن استایل لولیتا
اما اگر بخواهیم تخصصی تر به ریشه این نوع از استایل بپردازیم باید برگردیم به قرن بیستم میلادی و کشور ژاپن. در اوایل دهه 1970 در کشور ژاپن، فرهنگی بوجود آمده بود که علاقه و تأکید زیادی بر روی ویژگیهای بچگانه و بانمک یا در اصطلاحی کاملتر cute داشت و این ویژگیها، بیشتر مورد علاقه مردم قرار میگرفت. در همان دهه و کمی بعدتر، در این کشور، جریانی تحت عنوان Otome-kei بوجود آمد و پوششی جدید را معرفی نمود.
واژه «اُتومه» در این جنبش، در زبان ژاپنی به معنای دوشیزه میباشد. بعدها شرکتی، در صدد ترکیب این دو فرهنگ برآمد، یعنی Otome-kei را با آن وجه از فرهنگ مردم ژاپن که تأکید بر بچگانه و بامزه بودن داشت، در هم آمیخت و نتیجه، استایل doll-kei شد، که میتوان آن را نسخه اولیه لولیتا دانست.
اما اینکه از چه زمان واژه لولیتا رواج پیدا کرد، برمیگردد به سال 1987. یک مجله در زمینه مد و استایل، این نام را به کار برد و از آن روز، این نام به این نوع از استایل تعلق گرفت، به همین راحتی!
انواع استایل لولیتا
البته این استایل، انواع متعددی دارد که بعضا از استایلهای دیگر الهام گرفته شدهاند.
Sweet Lolita یکی از این انواع میباشد و در این نوع از استایل لولیتا، معمولا از رنگهای مختلف و شاد مثل صورتی، نیلی و آبی آسمانی استفاده میشود. همان رنگهایی که معمولا برای پوشش و رنگ وسایل کودکان استفاده می شود. این نوع از استایل لولیتا، در اصطلاح نیز به معنای شیرین میباشد. همچنین برای شیرین و بانمک بنظر رسیدن بیشتر، در این استایل از یکسری اکسسوریهای جانبی همچون پاپیون، مروارید و گردنبند های رنگی نیز استفاده می شود.
نوع دیگری از این استایل، گوتیک gothic میباشد. در این نوع از استایل، برخلاف نوع sweet، از رنگ های تیره استفاده می شود. رنگ مشکی، پس زمینه اصلی این استایل است.
نوع کلاسیک هم در استایل لولیتا وجود دارد، این استایل، بیشتر ذهن را به سمت پوشش سنتی زنان انگلستان می کشاند. از فانتزی های کمتری در این نوع استایل استفاده می شود. وجود رنگ های خنثی از مشخصه های اصلی این نوع از استایل است که به آن وجهه کلاسیک داده است. علاوه بر رنگها، در نوع کلاسیک، مدل کلاه، کفش و دامن نیز کمی متفاوت است و مقداری از فانتزی بودن خود را از دست داده است و به دنیای واقع نزدیک تر شده است.
از انواع لولیتا که بگذریم، همین وجه فانتزیای که این سبک دارد باعث شده است مشتریان مخصوص به خود را داشته باشد و بیشتر هم در کشور ژاپن مورد پسند است بنابراین باید در نظر داشت که تعداد کمتری از کمپانی ها دست به سرمایه گذاری بر روی یک چنین استایلی میگذارند و قاعدتا نیز تعداد محصولات تولید شده در این استایل، زیاد نمی باشد و در سطح جهان کمیاب هستند.
هدف از حرکت به سمت لولیتا چه بود؟
از لولیتا به عنوان یک حرکت ضد اجتماعی یاد میشود. این حرکت برای مقابله با آنچه که از سوی جوانان ژاپن به عنوان اختناق سنتی یاد میشد شکل گرفت. میتوان به نوعی آن را یک انقلاب فرهنگی از سوی جوانان آن کشور نیز نامید که قصد داشت جامعه سنتی ژاپن از لحاظ پوشش و فرهنگ را به سمت یک جامعه به اصطلاح خود مدرن یا همان غربی بکشاند. البته در مقابل این حرکت نیز مخالفانی وجود داشتند که این جنبش را، حرکت به سمت از خود بیگانگی فرهنگی و همچنین بی بند و باری جنسی میدانستند.
در نهایت باید ذکر کرد که این استایل فقط به سبک پوشش و نوع آرایش برنمیگردد. لولیتا یک سبک زندگی است و طرفداران این سبک از نوع پوشش، آرایش صورت و موها به عنوان ابزاری برای ابراز تفکرات خود استفاده میکنند.